Perdelele si Draperiile... Accente stilistice de interior!

 • Porta Serv

  Rolul functional al perdelelor si draperiilor este acela de a umbri interiorul prin filtrarea luminii naturale. Dar o perdea sau o draperie bine aleasa potenteaza atmosfera camerei, putand fi elementul forte al acesteia. In acelasi timp, ele contribuie in mod hotarator la elaborarea notei definitorii a interiorului.
  Materiale si croiala
  Intr-un spatiu destinat locuirii intimitatea este o necesitate importanta. Patrunderea luminii directe are ca efect reducerea acesteia, de aceea golul de fereastra trebuie protejat prin prezenta perdelelor si draperiilor, care atenueaza intensitatea luminii. Aspectul suprafetei acestora depinde de materialul din care sunt confectionate, de solutia aleasa pentru cutare-ondulatie precum si de modul de suspendare. Perdelele moderne sunt realizate din fir sintetic, vaporos, dar si materialele naturale continua sa fie folosite pentru crearea unor efecte estetice speciale. Perdelele din tul si dantela, care dau o nota de pretiozitate interiorului, sunt confectionate din fibre dispuse rarit, legate cu un fir de urzeala de modelare, in forma de "V". Perdelele "klopi" sunt cusute din fasii de dantela late de 8 - 16 cm elaborate prin crosetare cu ata tip bumbac. Se obtin perdele groase, cu model des si cadere lina. Perdelele "galow" se confectioneaza cu ajutorul masinilor de tricotat buclé, rezultand o structura de grilaj patrat. Aceeasi structura, dar cu posibilitati de modelare multiple, se intalneste la perdelele de tip "raschel".

  Cromatica si imprimeu
  Croiala perdelei este pusa in evidenta si de cromatica si imprimeu. Culorile aprinse se potrivesc atunci cand lumina solara care patrunde prin golul de fereastra este prea puternica. Tonurile neutre sunt adecvate atunci cand functia de umbrire este mai putin importanta. Imprimeurile verticale se folosesc in cazul in care inaltimea incaperii este redusa, atenuandu-se astfel acest neajuns. Alte tipuri de imprimeu se aleg in functie de destinatia camerei si de stilul general al amenajarii. Acestea nu trebuie sa deformeze gradul general de transparenta al perdelei. De culoarea si imprimeul perdelelor se va tine cont si la alegerea draperiilor.

  Draperiile
  Perdelele secundare sau de intunecare, binecunoscute sub numele de draperii, se pot confectiona din diferite stofe de mobila, dar si din catifea, brocart, damasc, velur, matase. Functia principala a acestora este intunecarea incaperii, dar pot fi utilizate si din ratiuni pur decorative. Ele se folosesc individual sau impreuna cu perdeaua. Elaborarea draperiilor este variata, putand fi plisate sau prevazute cu volane.
  Un caz special il reprezinta draperiile de cornisa, care au scop exclusiv decorativ. Ele servesc la acoperirea partii superioare a perdelei. Latimea lor trebuie sa reprezinte o optime din lungimea perdelei. Ies in evidenta in planul peretelui, doar atat cat perdeaua sa se potata misca liber in spatele lor.

  Suspendarea
  Suspendarea perdelelor si draperiilor se poate face cu ajutorul sistemelor ascunse sau aparente. O posibilitate de suspendare folosita frecventa este bara din lemn, plastic sau metal de care perdeaua este agatata cu ajutorul unor inele. Cand nu se utilizeaza anouri materialul este tras pe bara dupa ce s-a realizat un locas prin indoirea si coaserea materialului. Barele de perdea sunt montate deasupra ferestrei cu doua dispozitive in consola, depasind in partile laterale planul acesteia. Barele de perdea sunt structuri vizibile. In schimb, sinele de rulare pot fi acoperite cu o cornisa sau o draperie de cornisa. Sinele de rulare sunt profiluri "C", confectionate din plastic sau aluminiu, in interiorul carora se misca glisatoare de plastic. Sinele de rulare pot fi montate in consola, pe perete sau tavan. In sinele duble perdeaua este amplasata spre fereastra iar draperia spre interior.
  Perdelele pot cadea liber sau in cute impuse, pe orizontala sau verticala. Pentru accentuarea stilului perdelelor si draperiilor se folosesc diverse volane, snururi, franjuri sau borduri, pentru strangere se apeleaza la benzi laterale iar pentru incretire la panglici de contractie.

  Perdelele si draperiile, alese cu atentie, pot deveni obiecte majore de decor, care maresc confortul fonic si termic al incaperii si modeleaza sugestiv spatiul.
                                                                                     (Articol de Ruxandra Sandru - pentru Domus


  Porta Serv
  Porta Serv
  Porta Serv
  Porta Serv

RAFINAMENT USI

Porta Serv

Usile, sunt un detaliu subtil care ofera stil dar si siguranta casei, avand in acelasi timp un rol practic si unul estetic!

Read more

STIL TAPET

Porta Serv

Tapetul a revenit in tendinte, in conditiile in care despre tapet se poate spune ca este cel care imprima unicitatea unui interior!

Read more

ELEGANTAPARCHET

Porta Serv

Parchetul confera fiecarei case eleganta, stil si unicitate, putand fi ales si montat in functie de preferintele tale!

Read more