Cum alegem si montam
perdeaua si draperia!

 • Porta Serv

  Perdelele si draperiile au un important rol decorativ. Se spune ca perdeaua „imbraca“ orice casa si ii confera mai multa intimitate si caldura. Perdeaua este ca o vaza sau un tablou. Din cauza aceasta sunt mii de modele, care mai de care mai felurite ca si cromatica si forme. E la fel cum iti cumperi o vaza frumoasa sa o asortezi in living, sau un tablou pentru dormitor.
  In functie de materialul din care sunt confectionate, perdelele si draperiile pot fi naturale (in, matase, bumbac), in acest caz fiind folosite pentru spatii mai rustice, cu mobilier din lemn sau pentru ambient mediteranean, de mare, sau clasice (poliester, vascoza) - cele mai folosite, usor de intretinut si rezistente in timp. In functie de modul in care sunt confectionate sunt perdele simple – cel mai des intalnite si usor de confectionat, panou japonez; stor roman etc.

  Perdelele au un mare rol atat functional, cat si decorativ. Din punct de vedere functional, perdelele se monteaza pentru a acoperi spatiul de fereastra. In cazul in care ferestrele se intind pe o suprafata mare, rolul perdelei este acela de a impiedica vecinii sau curiosii sa va vada. De aceea pentru astfel de ferestre, perdelele se recomanda a fi puse foarte crete (la un factor de incretire de 2,5 sau chiar 3). Astfel, ca sfat practic, pentru o perdea pentru o fereastra de 2 ml este nevoie sa cumparati o cantitate de material de 5 sau 6 ml. Pentru spatii unde in fata apartamentului este o priveliste frumoasa (parc, copaci, gradina) si nu sunt alte case in apropiere, se pot monta perdele foarte fine, semitransparente, prin care se poate vedea si admira peisajul. Pe de alta parte, perdeaua reprezinta o mica parte a personalitatii fiecaruia. Se spune din popor ca oamenii care au perdele si tablouri in casa sunt iubitori de arta, de frumos, sunt familisti, si pun mare pret pe armonia spatiului interior. Sunt familii care petrec ore in sir pentru alegerea unei perdele si pentru care aceasta este nelipsita in casa. Sunt si cazuri unde casele sau apartamentele nu au ferestrele acoperite si totul este „la vedere”.

  Perdele, draperii sau jaluzele?
  Jaluzelele sunt utilizate pentru spatii mai putin personalizate, unde nu se pune accent pe rolul decorativ, ci pe cel functional. Au avantajul ca pot crea o perfecta izolare (blocheaza razele soarelui) si de asemenea sunt rezistente in timp, se curata foarte usor si nu necesita mare atentie (vezi utilizarea lor in spatii publice, cabinete medicale, locuri unde traficul si activitatea este intensa). Fata de perdele, se degradeaza mult mai greu in timp si sunt mult mai putin pretentioase. Pentru case si apartamente, in schimb, sunt destul de impersonale, insa de multe ori reprezinta o alternativa mai avantajoasa din punct de vedere financiar.
  Draperiile sunt folosite in principal pentru a conferi intuneric in casa, folosindu-se in mod frecvent pentru dormitor (unde lumina soarelui este deranjanta dimineata) iar in acest scop se utilizeaza materiale opace. La fel si pentru camera copiilor. Pentru celelalte camere din casa sunt folosite cu rol pur decorativ, in spatii ca living, dinning sau birou si sunt de obicei pozitionate pentru a incadra fereastra, dar nu sunt trase aproape niciodata.

  Alegerea in functie de incapere
  Fiecare incapere are tipicul lui si, asa cum suntem atenti la alegerea mobilierului, acelasi lucru il intampinam si la perdele. Pentru camere de copii se aleg materiale bogate coloristic (culori vesele, combinatii de mai multe culori), materiale tematice (desene animate, animalute, stele, peisaje, personaje din povesti), si ca si compozitie poliester, pentru a fi usor de spalat (in camera, copilul deseneaza atat pe pereti cat si pe perdele, se intampla mai des diverse mici „accidente" cu cerneala, carioca etc.).
  Pentru birou, de obicei se folosesc materiale simple, chiar uni, in culori calde. Biroul este locul unde iti trebuie liniste si concentrare, si unde nu predomina latura decorativa, cat cea practica. Se pot folosi materiale nu foarte vaporoase, ci dimpotriva.
  Pentru dormitor, locul in care ne petrecem cel mai mult timp dupa ce ajungem acasa, obositi dupa o zi grea, sunt de recomandat materiale opace de draperii si o perdea cat mai fina si cu un design frumos, sa ne faca placere sa o privim dimineata cand ne trezim. Este camera unde orice persoana alege cea mai frumoasa varianta si practica in acelasi timp.

  La bucatarie, fiind zona de lucru si locul unde avem nevoie de multa lumina sunt folosite materiale simple, cu model de dungi fine sau uni, se foloseste ca si sistem cu precadere storul roman, care este usor de manevrat si practic, si care poate fi lasat in pozitii intermediare pe fereastra, in functie de cata lumina este nevoie. Si aici este ­necesar un material care se poate spala usor, ori de cate ori este cazul, si nu pretentios. Aici nu se pune pret pe partea decorativa.
  Pentru baie, de principiu se folosesc materiale teflonate, care nu patesc nimic in contact cu apa si care sunt rezistente la abur. Sunt materiale speciale pentru acest spatiu.Din toata casa, livingul are un rol important. Acesta este spatiul unde iti intampini musafirii si unde stai cu prietenii intr-o zi de sambata. Perdelele au un rol decorativ, trebuie asortate cu mobila si tot spatiul, trebuie sa fie vaporoase, luminoase, se pot face eventual sa cada pe jos 5-10 cm pentru a fi cat mai elegante posibil. Sunt alese modele uni, asortate cu draperii cu model.
                                                                                                                     (Articol de Ion Diamandi)


  Porta Serv
  Porta Serv

RAFINAMENT USI

Porta Serv

Usile, sunt un detaliu subtil care ofera stil dar si siguranta casei, avand in acelasi timp un rol practic si unul estetic!

Read more

STIL TAPET

Porta Serv

Tapetul a revenit in tendinte, in conditiile in care despre tapet se poate spune ca este cel care imprima unicitatea unui interior!

Read more

ELEGANTAPARCHET

Porta Serv

Parchetul confera fiecarei case eleganta, stil si unicitate, putand fi ales si montat in functie de preferintele tale!

Read more